
خرید دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
برای خرید دیوارکوب سفالی و چوبی و یا انواع دیوارکوب ها با شماره تلفن 09917085147 تماس بگیرید و یا از طریق واتساپ پیام بدهید. شما همچنین میتوانید برای خرید اینترنتی به سایت آماندا برید و از اونجا خریداری کنید.
قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
برای مشاهده قیمت انواع دیوارکوب های سفالی و چوبی میتوانید به سایت آماندا بروید و از انجا قیمت هارا مشاهده کنید.
خرید دیوارکوب سفالی سالگرد ازدواج
معرفی استان ایلام
استان ایلام یکی از استانهای کشور در ناحیهای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفتهاست. مرکز این استان شهر ایلام است. استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایهاست.
این استان از استانهای کمابیش جنگلی ایران است. پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه پشتکوه میگفتند، اما در شهریور ۱۳۱۴ ه. ش. در زمان پادشاهی رضاشاه به موجب تصویبنامهٔ هیأت وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن عیلام باستان، نام روستای حسینآباد، به ایلام تغییر یافت و این روستا به عنوان شهر و مرکز استانی به نام ایلام انتخاب شد. منطقه تمدن باستانی عیلام در استانهای فارس و خوزستان امروزی تمرکز داشت اما ظاهرا تصمیم دوران رضاشاه برای نامگذاری استان ایلام به این موضوع برمیگردد که منطقه پشتکوه نیز در دورههایی بخشی از ناحیه عیلام باستان بودهاست.
ایلام شکلی نادرست از واژه سامی عیلام به معنای جای بلند و منطقهٔ کوهستانی است. که پرهیز از حرف «ع» عربی در این تغییر املا تاثیر داشتهاست.
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
پیشینه
این سرزمین، بنا به اسناد تاریخی فراوان، بخشی از کشور عیلام باستان بوده که در ۶۴۰ سال پیش از میلاد به دست آشور بانی پال به تصرف شد. در کتیبههای بابلی، عیلام را ” آلامتو” یا “آلام”خواندهاند. که به قولی به معنای کوهستان یا “کشور طلوع خورشید” است. مدتی پس از سقوط عیلام، حوزه فرمانروایی آنان به دو منطقه تحت نفوذ پارسها و مادها در غرب تقسیم شد. در دوره هخامنشی جزئی از امپراطوری هخامنشی بودهاست. بعد از تسخیر ایران به وسیله اعراب مسلمان، احتمال دارد که این ناحیه جزئی از ایالت کوفه بوده باشد. از اوایل قرن چهارم تا اوایل قرن ششم خاندان حسنویه کرد بر لرستان و ایلام حکومت میکردند و از سال۵۷۰ تا ۱۰۰۶ اتابکان لر بر لرستان و پشتکوه حکومت کردهاند. تا آن که با کشته شدن شاهوردی خان واپسین حکمران اتابکان لر به دست شاه عباس یکم در آن سال حکومت بر این ناحیه و از سوی شاه عباس به حسین خان، نخستین والی از والیان پشتکوه داده شد. غلامرضا خان ابوقاره، آخرین والی این دودمان نیز در سال ۱۳۰۷ واز سوی رضا شاه به صورت تقریبا مسالمت آمیزی از حکومت برکنار شد. از سال ۱۳۰۹ شمسی در تقسیمات کشوری، ایلام بخشی از استان پنجم یعنی کرمانشاه گردید.
پس از تسلط اعراب مسلمان بر ایران، ایلام و لرستان و شهرهای دیگری را به نام ایالت «جبال» نامیدند و چون حاکم این منطقه یعنی ماسبذان و مهرجانقذق، به حاکم کوفه مالیات و خراج میدادند؛ از اینرو این منطقه را ماه کوفه مینامیدند.
بعد از پنج قرن از حکومت اعراب بر ایران، برای سهولت اداره آن ناحیه، منطقه مزبور به دو منطقه بختیاری و لرستان تقسیم گشت، که برای بازشناختن آنها از یکدیگر، قسمت بختیاری امروز را لر بزرگ و لرستان امروزی را که منطقهٔ ایلام (ماسبذان و مهرجان قذق) نیز جزو آن محسوب میشد، لر کوچک میگفتند.در حدود سه قرن حکومت محلی منطقه در دست اتابکان بود. پس از سقوط اتابکان حکومت محلی منطقه به دست والیان افتاد، که بر تمام منطقه لرستان، از جمله ایلام، حکومت میکردند. در ابتدا مقر حکومت والیان در قلعهٔ «فلک الافلاک» خرم آباد امروزی بود، اما در دوره قاجاریه به جهت تضعیف قدرت والیان و با توجه به اختلافهایی که در امور مرزی، ایران و عثمانی بوجود آمده بود، حکومت ایلام از لرستان جدا و مقر والی، از قلعهٔ «فلک الافلاک» خرم آباد به «پشتکوه» که به ایلام اطلاق میشد، انتقال یافت و چون ایلام (پشتکوه) به خط مرزی ایران و عثمانی نزدیک تر بود، از تجاوز دولت عثمانی و تحریکات آنان جلوگیری به عمل میآوردند.
در دورهٔ قاجاریه، به واسطه اهمیت لرستان این ولایت به دو منطقهٔ پشتکوه(استان ایلام امروزی) و پیشکوه (لرستان کنونی) با مرکزیت خرم آباد تقسیم گردید و چون ایلام در دامنههای غربی رشته کوه زاگرس و پشت لرستان امروزی (خرم آباد) قرار گرفتهاست و قسمتی از خاک ایلام در کوههای کبیر کوه واقع شدهاست، لذا آن را پشتکوه نامیدند و پشتکوه همان ماسبذان (و مهر جانقذق) است. از این زمان حکومت از لرستان جدا اداره میشد و والیان ایلام مستقیما از حکومت مرکزی ایران اطاعت میکردند. پس از انتقال مرکز حکومت والی به ایلام، به واسطهٔ پراکندگی مردم در دو ناحیهٔ «ده بالا» و «ده پایین» با همین عنوان از آن نام میبردند. پس از مرگ «حسن خان» والی، و به قدرت رسیدن «حسین قلی خان» مدتها، شهر ایلام امروزی به این علت که مقر تابستانی والی بود به «حسین آباد» پشتکوه معروف شد و از آن، به نام «حسین آباد» یاد شدهاست و تا مدتها ایلام یکی از شهرستانهای استان پنجم کشور (کرمانشاهان) بود.
در شهریور ۱۳۱۴ ه. ش. در زمان سلطنت رضا شاه به موجب تصویب نامهٔ هیات وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن عیلام باستان، نام قصبه حسین آباد، به ایلام تغییر یافت.
تقسیمات کشوری
استان ایلام دارای هشت شهرستان به این شرح است: آبدانان، ایلام، ایوان، دره شهر، دهلران، شیروان و چرداول، ملکشاهی و مهران.
ایلام تاسال ۱۳۴۲ بخشی از استان کرمانشاه بود اما بر اساس تقسیمات کشوری آن سال به استان تبدیل شد. طی این تقسیمات، بخشهایی از لرستان و خوزستان به ایلام ملحق شدند. این ملحقات شامل درهشهر دهلران آبدانان از لرستان و موسیان از خوزستان میشد.
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
نقاط شهری استان ایلام عبارتاند از: آبدانان، آسمانآباد، ارکواز، ایلام، ایوان، بدره، پهله، توحید، چوار، درهشهر، دهلران، زرنه، سرابله، صالح آباد، لومار، مورموری، موسیان، مهران و میمه.
ایلام عروس زاگرس، سرزمين شگفتیهای ايران، پوشیده از جنگل و کوهستان است و در غرب رشتهکوه زاگرس قرار دارد و به همین دلیل پوشش گیاهی استان بسیار غنی بوده و مناظر بدیع و زیبا به وجود آورده است. دره، آبشار، جنگل، کوه و… همه و همه دست به دست هم دادهاند تا میزبان گردشگران و دوستداران طبیعت باشند.
استان ایلام به مرکزیت شهر ایلام حدود ۵۵۷,۵۹۹ نفر را در خود جای داده است. این استان در سال ۱۳۵۳ تاسیس شده و دارای ده شهرستان آبدانان، ایلام، ایوان، بدره، درهشهر، دهلران، چرداول، ملکشاهی، مهران و سیروان است.
ایلام سرزمینی تاریخی بوده و ناگفتههای بسیاری را از تاریخ در دل خود جای داده، وجود آثار تاریخی زیاد و گورهای قدیمی مهر تاییدی بر این ادعا است.
ایلام دارای نفت و گاز بسیاری است، ولی با این حال تعداد بیکاران این استان زیاد بوده و محرومترین استان کشور است. کانیهای غیرفلزی نیز بخشی از معدن استان را در بر میگیرد. دامداری و کشاورزی پایههای اقتصادی استان را تشکیل میدهد.
رود سیمره یکی از رودهای غرب ایران است. این رود از سرشاخههای مهم رود کرخه است که از بلندیهای برفگیر شمال غربی ایران سرچشمه گرفته و پس از گذر از شهرستانهای درهشهر و شیروان چرداول در محل پل گاومیشان به رودخانه کشکان پیوسته و رود کرخه را به وجود میآورد.
رود سیمره
عکاس: بهزاد صمدی
نامگذاری
این منطقه قبل از حکومت رضاشاه بهدلیل سلطه اتابکان لر بر آن، لرستان پشتکوه نام داشت. پس از آنکه ایلات لر شکست خورد و حکومت مرکزی به قدرت رسید، در زمان پادشاهی رضاشاه به موجب مصوبه هیئت وزیران و جهت ماندگار ماندن شکوه و جلال ایلامیان باستان، نام روستای حسینآباد، به ایلام تبدیل شد و نام ایلام بهعنوان شهر و مرکز استانی روی این روستا گذاشته شد. استانهای فارس و خوزستان امروزی، مناطق تمدن باستانی عیلام بودند. اما ظاهرا تصمیم دوران رضاشاه برای نامگذاری استان ایلام به این موضوع برمیگردد که منطقه پشتکوه نیز در دورههایی بخشی از ناحیه عیلام باستان بوده است.
آتشکده سیاهگل
عکاس: مجتبی محمدی (آتشکده سیاهگل)
ایلام شکلی نادرست از واژه سامی عیلام بهمعنای جای بلند و منطقه کوهستانی است که پرهیز از حرف «ع» عربی در این تغییر املا تأثیر داشته است.
تاریخچه
سرزمین ایلام بخشی از کشور عیلام باستان بوده که در ۶۴۰ سال پیش از میلاد به دست آشور بانی پال تصرف شد. عیلام در کتیبههای بابلی «آلامتو» یا «آلام» نوشته شده که بهمعنای کوهستان یا «کشور طلوع خورشید» است. یکی از مهمترین بخشهای امپراتوری ایلام در استان ایلام کنونی قرار داشته است.
کاخ والی ایلام
عکاس: امید مصدر (کاخ والی)
از آنجا که ایلام، بین خوزستان، بینالنهرین، لرستان و کرمانشاه قرار دارد، لذا در دوره اشکانیان، جزو ماد بزرگ بوده که به تصرف ارشک درآمد. خرابههای شهر باستانی «سیروان» در شهرستان سیروان در شمال استان ایلام، وجود دارد که به عقیده برخی از آثار و شهرهای دوره اشکانی محسوب میشود.
در دوره ساسانیان، استان ایلام جزء سرزمین «پهله» یا «پهلو»، یعنی استان بزرگی بود که بعدها توسط اعراب جبال نامیده شد. پهله سرزمینی بود که شامل اصفهان، ری، همدان، کرمانشاهان، دینور، ماسبذان یا ماسبتان (شمال و شمال غرب استان ایلام امروزی شامل ایلام، مهران، ملکشاهی، ایوان، سیروان و چرداول)، مهرجانقذق (مهرگان کده در قسمتهای جنوب شرقی و شرق استان ایلام شامل درهشهر و صیمره و نواحی اطراف آن)، نهاوند، کوفه، قم، قزوین، کومش و آذربایجان بوده است. ایلام را سرزمین قلعههای ایران میتوان نامید.
شهر تاريخی سيمره
عکاس: لیلا قدرت الاهی فرد (شهر تاريخی سيمره)
جغرافیا
استان ایلام با وسعت ۲۰٬۱۵۰ کیلومتر مربع، ۱٫۲ درصد از مساحت ایران را دربر گرفته است و بیست و دومین استان ایران از نظر وسعت محسوب میشود. این استان در غرب کشور واقع شده است.
استان ایلام از غرب به کشور عراق، از جنوب به استان خوزستان، از شرق به استان لرستان و از شمال به استان کرمانشاه محدود میشود.
ایلام یکی از استانهای نیمهمرطوب کوهستانی ایران است. منطقه ایلام به غیر از نواحی جنوب غربی آن، کوهستانهای بسیار بلند و در هم تنیدهای دارد که از چینخوردگیهای متعدد و موازی به وجود آمدهاند. این کوهستانها در شرق و شمال شرق ایلام آنچنان از عظمت برخوردار است که باعث عدم ایجاد دشتهای میان کوهی شده است. امتداد این رشتهکوهها عموما از شمال غربی به سوی جنوب شرقی است.
تنگه رازیانه
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
عکاس: امین علیان (تنگه رازیانه)
بهطور کلی شمال وشمال شرق استان را ارتفاعات وکوهستانهای بلند دربر گرفته و نیمه غربی و جنوب غربی آن از نواحی کمارتفاع با شیبی به طرف غرب تشکیل یافته است که دشتهای وسیع گرمسیر منطقه مهران، دهلران و دشت عباس در این ناحیه قرار دارد.
بیش از هفتاد درصد استان را کوهستان تشکیل میدهد. چینخوردگیهای استان، موازی و منظم و جنس آنها رسوبی و بیشتر از نوع آهک و گچ است. کوههای مانشت، سیوان، قلارنگ، قلاجه، لنه و چرمین از کوههای شمال و شمال شرق استان است. همچنین از دیگر کوههای استان میتوان به سلسله ارتفاعات کبیرکوه، ارتفاعات دینارکوه، اناران، سیاه کوه، رشتهکوههای کمارتفاع مرزی غرب پشتکوه مشرف بر دشتهای بینالنهرین و رنوی مسلط بر دشت ایوان اشاره کرد که کبیرکوه و دینارکوه مهمترین ارتفاعات هستند.
کبیرکوه
عکاس: مسعود ناصری
اقلیم
ایلام از مناطق گرمسیر کشور است بخشهای شمالی، جنوبی و غربی استان دارای اختلاف درجه حرارت و بارندگی زیاد هستند که دلیل آن هم وجود ارتفاعات است. در نتیجه سه منطقه سردسیری، گرمسیری و معتدل در این استان وجود دارد:
مناطق کوهستانی شمال و شمال شرق دارای اقلیم نسبتا سرد و زمستان طولانی بوده و حداقل درجه حرارت در زمستان تا ۱۵ درجه زیر صفر میرسد، میزان بارندگی آن نیز به بیش از ۵۰۰ میلیمتر در سال میرسد.
مناطق جلگهای غرب و جنوب غرب استان اقلیم گرمسیری دارند. بیشترین میزان دمای این نواحی تا ۴۵ درجه بالای صفر است. متوسط بارش سالانه نیز ۲۰۰ میلیمتر است.
مناطق میانی اقلیم معتدل دارد که در زمستان درجه حرات تا ۵ درجه زیر صفر میرسد و مناطق جنوبی و درهشهر در تابستان دارای دمای بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد میشود.
بهطور کلی ۵۰ درصد بارندگی استان درفصل زمستان، ۲۰ درصد در فصل بهار، ۲۹ درصد درفصل پاییز و ۱ درصد درفصل تابستان به وجود میآید.
مردمشناسی
کردها بیشترین جمعیت استان ایلام را تشکیل میدهند، سپس لرها و بعد از آن عربها تشکیلدهنده جمعیت این استان هستند. ایل ریزه وند، خزر و ملکشاهی از جمله ایلهای کرد معروف در این استان هستند. بیشتر مردم این استان به زبان کردی ایلامی تکلم میکنند، اما لری، لکی و عربی نیز در استان مورد استفاده قرار میگیرد.
دریاچه سیاه گاو
عکاس: امین علیان
کردها در شهرستانهای ایوان (کردی کلهری)، ایلام، ملکشاهی، مهران، سیروان، بدره و بخشی در آبدانان و دهلران زندگی میکنند. لرها در بخشهایی از شهرستانهای دهلران، ایلام، آبدانان، درهشهر و بدره، لک زبانها در بخشهایی از شهرستانهای شیروان، چرداول و درهشهر سکونت دارند. در شهرستان دهلران و بهخصوص در بخش موسیان، عربها زندگی میکنند.
لباس محلی
لباسهای بومی و محلی ایلام به دست فراموشی سپرده شده و حتی در روستاهای استان نیز کمتر به چشم میخورد فرهنگ کلانشهرها به استان کوچکی مثل ایلام نیز ورود کرده و سبب نابودی خرده فرهنگهای بومی و محلی شده است.
لباسهای محلی همواره مورد توجه گردشگران قرار میگیرند و هم اینکه از مهمترین جاذبههای فرهنگی استان ایلام محسوب میشوند.
پوشاک بانوان ایرانی از سرپوش يا سَروَن، عرقچن يا کِلاو، گُل وَنی، تا كاری، هَبر، مَقنا يا مَقنَه، قَترهَ، کَمَر چين، يَل، کُلَنجَه، سُخمَه، کراس یا شوو، شِوال، قیوَن و کفش تشکیل میشود.
مردان نیز از کِلاو یا کُلاه، لَچِگ يا چفيه، فَرَجِی ياكَرَک يا کَپنَک، سُخمه، عبا، خُفتان، شِوال، کِلاش و دشداشه بهره میجویند.
قلعه والی
عکاس: Masoudiii D.b
سوغات و صنایع دستی
خوراکیهای محلی و صنایع دستی این استان که حاصل دستان هنرمند مردان و زنان این خطه است، از گذشته تابهحال مشهور بوده است. صنایع دستی این استان متناسب با تمامی سلیقهها بوده و گردشگران را بهسمت خود وا میدارد.
شیرینی بژی برساق، حلوای بگل و نان ساجی از سوغاتیهای معروف این استان است.
گلیم برجسته ایلام با شهرتی کهن، چیغ بافی ایلام و گیوه ایلام از مهمترین صنایع دستی استان ایلام است.
گلیم ایلام
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
عکاس: خبرگزاری ایرنا
دیدنیها
استان ایلام با داشتن منابع طبیعی بینظیر و بسیار دیدنی توجه بسیاری از گردشگران را به سوی خود جلب میکند. جاذبههای این استان هم تاریخی و هم طبیعی است. این استان با وجود کوچک بودن، ظرفیتها و پتانسیلهای بسیار زیادی در بخش گردشگری دارد که هر گردشگری مایل به تجربه آن است.
قلعه والی ایلام، سنگنوشته آشوری (گلگل) ملکشاهی، گورستان کان گنبد ایلام، آتشکده سیاهگل ایوان، کاخ فلاحتی ایلام، سنگنوشته تخت خان ایلام، طاق شیرین و فرهاد ایوان، موزه تاریخ طبیعی ایلام، دژ جولیان آبدانان، روستای کلم بدره، شهر تاریخی سیروان، شهر تاریخی ماداکتو درهشهر، تنگه بهرام چوبین درهشهر، تنگه شمشه سیروان، مسجد والی ایلام، گورستان چنار ایلام، پل گاومیشان درهشهر، تالاب سیاب درویش ملکشاهی، دریاچه دوقلوی سیاهگاو آبدانان، تنگه رازیانه ایلام، آبشار آما در ایلام، تنگ ارغوان ایلام، چشمه قیر دهلران، آبشار گچان ایلام، کبیرکوه بین مهران و خرمآباد، کوه سرخ خانی چرداول، دریاچه سد ایلام، تالاب زمزم در ۷۴ کیلومتری شرق ایلام و رود سیمره درهشهر از دیدنیهای معروف استان هستند.
پل گاومیشان
عکاس: امید مصدر (پل گاومیشان)
فهرست مهمترین آثار ثبتی استان
شهر تاریخی سیروان، قلعه والی، سنگنوشته آشوری، گورستان کان گنبد، آتشکده سیاهگل، کاخ فلاحتی، سنگنوشته تخت خان، طاق شیرین و فرهاد، آبشار آما، شهر تاریخی ماداکتو، تنگه بهرام چوبین، پل گاومیشان، دریاچه دوقلوی سیاهگاو، تنگه رازیانه، چشمه قیر دهلران و زمین لغزش کبیرکوه موفق به ثبت در فهرست آثار ملی کشور شدهاند.
استان ایلام
استان ایلام در دامنه غربی سلسله جبال زاگرس قرار دارد. سرزمینی با آب و هوای متنوع و جاذبههای طبیعی و تاریخی کهن که به عروس زاگرس مشهور است.
تاریخچه
براساس اسناد تاریخی، این استان بخشی از تمدن باستانی عیلام بوده است. آثار تاریخی و کتیبههای باستانی موجود در شهر، نشانهای از قدمت ایلام هستند. پیش از دورهی پهلوی، به این استان لرستان پشتکوه گفته میشد اما در دوران پهلوی، با توجه به پیشینه تاریخیاش، آن را ایلام نامیدند.
جغرافیا
استان ایلام با مساحتی در حدود 20133 کیلومتر مربع از نظر مساحت در رتبه بیست و دوم کشور قرار میگیرد. این استان از شمال با کرمانشاه، از جنوب با خوزستان، از شرق با لرستان و از غرب با کشور عراق همسایه است. ایلام 420 کیلومتر خط مرزی با کشور عراق دارد. بخش قابل توجهی از جمعیت استان ایلام زندگی عشایری دارند.
مناطق شمال و شمال شرقی استان ایلام کوهستانی و مرتفع هستند و نواحی جنوبی و غربی را زمینهای کمارتفاع تشکیل دادهاند. همین مسئله باعث تنوع جاذبههای طبیعی در آن شده است.
آب و هوا
استان ایلام به سه منطقهی آبوهوایی تقسیم میشود: بخشهای کوهستانی شمالی و شمال شرقی با آبوهوای سرد و زمستانهای طولانی، بخشهای میانی با آبوهوای معتدل و جلگههای غرب و جنوب غربی با آبوهوایی گرمسیری.
شهرستانهای استان ایلام
استان ایلام از ده شهرستان ایلام، آبدانان، ایوان، بَدره، درهشهر، دهلران، چَرداوُل، مَلِکشاهی، مهران و سیروان تشکیل شده است که در ادامه به معرفی چند شهر میپردازیم.
ایلام
شهر ایلام در شمال غربی این استان و در حصار کوهها و ارتفاعات جنگلی قرار گرفته است و آب و هوای معتدلی دارد. از جمله آثار تاریخی ایلام میتوان به قلعهی والی و کاخ فلاحتی اشاره کرد که از آثار به جا مانده از دوران قاجار هستند.
پارک جنگلی چغاسبز یکی از مناطق گردشگری ایلام است که شهر بازی و امکانات رفاهی دیگری نیز در آن وجود دارد.
سنگنوشتهی قوچعلی در میدان ارغوان، قلعهی اسماعیلخان، منطقهی تختخان، تالاب چکر، دره ارغوان، تپهی ورکبود و تفرجگاه جنگلی ششدار بعضی دیگر از دیدنیهای هستند.
آبدانان
چهارمین شهر پرجمعیت استان ایلام، شهرستان آبدانان نام دارد. طبیعت بکر و زیبای این شهر و جادهی پرپیچ و خمی که به جاده جالوس شباهت دارد، از مهمترین ویژگیهای این شهر به شمار میروند. آبدانان یعنی جایی که در آن تالاب و برکهی آب فراوان وجود دارد.
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
در سفر به آبدانان چشمههای آب گرم، آبشار ماهوته و دریاچهی دوقلوی سیاهگاو یا سیاگاو را نباید از دست داد.
قلعههای باستانی پشت قلعه و هزاردَر از جمله جاذبههای تاریخی این شهر هستند. قلعهی هزاردَر (هزار درب) مربوط به دوران ساسانی است و از نوع معماری آن میتوان حدس زد که برای مقاصد نظامی استفاده میشده است.
دهلران
دِهلُران در جنوب شرقی استان قرار گرفته است و وسیعترین مرز مشترک را با کشور عراق دارد. با توجه به این که بیشتر ساکنان این شهرستان لرها بودهاند، این منطقه دهلران نامیده شده است.
تمدن دهلران بسیار دیرینه است. آثار یافته شده از تپههای علیکش و چغاسفید به دوران نوسنگی برمیگردند. چشمهی قیر و غار خفاش را میتوان به عنوان جاذبههای طبیعی دهلران مطرح کرد. غار خفاش محل زندگی و تجمع هزاران خفاش است و چشمهی قیر که در نزدیکی غار خفاش قرار دارد، یک حوضچهی طبیعی سیاهرنگ است که از آن قیر میجوشد! مجموعه این آثار به همراه چشمههای آب گرم دهلران یکی از آثار طبیعی-ملی ایران است که توسط سازمان حفاظت محیطزیست محافظت میشود.
ملکشاهی
شهرستان مَلِکشاهی منطقه سکونت ایل ملکشاهی بوده است. نام این ایل از امیر ملکشاه سلجوقی گرفته شده است که در این منطقه حکومتی به راه انداخته بود. از جمله آثار تاریخی این شهر میتوان به قلعهیجوق و نقش برجستهی گلگل ملکشاهی اشاره کرد.
تالاب سیاب درپوش یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان ملکشاهی است که در جنوب غربی این شهرستان قرار دارد. دمای آب این تالاب حداقل 14 درجه سانتیگراد است. این منطقه جزء مناطق ییلاقی شهر به شمار میرود.
اقامتگاهها
هتل سه ستاره زاگرس در منطقه چغاسبز و هتل دو ستاره دالاهو در خیابان فردوسی از اقامتگاههای خوب استان ایلام هستند. در این استان اقامتگاههای بومگردی زیبایی نیز وجود دارند. برای نمونه میتوان به اقامتگاه بام سراب در شهر ایلام، اقامتگاه کبیرکوه در دره شهر و اقامتگاه شریف در چرداول اشاره کرد.
رستورانها
رستوران قبایل در شهر ایلام، غذاهای سنتی سرو میکند و کباببرگ آن معروف است. رستوران پدیده نیز در مرکز شهر ایلام واقع شده است و انواع کبابها و خورشهای سنتی را طبخ میکند.
غذاهای محلی
یکی از خورشهای معروف ایلامی، خورش ترهکوهی است. این خورش شباهت بسیاری به قرمه سبزی دارد. مواد اصلی این خورش گوشت گوسفندی، لپه یا لوبیا و ترهکوهی است.
مکش نیز از غذاهای مشهور این استان است. مواد اصلی این غذا را برنج محلی به نام عنبربو، آلو بخارا و کشمش پلویی تشکیل میدهند.
دندهپلو یکی دیگر از غذاهای محلی ایلام است. برای پخت این غذا دنده گوسفند را با روغن کف قابلمه میگذارند و سپس برنج آبکششده، پیازداغ و زیره و دارچین را روی آن میریزند و پلو را دم میکنند.
پونهی کوهی در منطقه ایلام فراوان یافت میشود. عطر و طعم بسیاری از غذاهای ایلامی تحت تاثیر این گیاه است. برای نمونه میتوان به گوجهپونه اشاره کرد؛ یک غذای گیاهی و سالم که از ترکیب برنج محلی، گوجه، پیاز، زردچوبه و پونه کوهی تهیه میشود.
کوفتهسیرابی یکی دیگر از خوراکهای مشهور استان ایلام است. این کوفته با سیرابی چرخکرده، آرد، روغن حیوانی، پیاز و گیاهان معطری مانند آویشن، پونه کوهی و ترخون پخته میشود.
سوغات
ایلام صنایع دستی و خوراکیهای متنوعی دارد که سوغات این استان محسوب میشوند. از شیرینیهای محبوب این استان میتوان به بِژیبَرساق، کلهکنجی و حلوای بَگِل اشاره کرد. بنه یا پسته کوهی، برنج عنبربو، عسل و روغن محلی از دیگر محصولات این استان هستند که مورد توجه گردشگران قرار میگیرند.
صنایع دستی
گیوه و گلیم برجسته از جمله صنایع دستی مشهور این استان هستند. در گلیم برجسته، زمینهی کار با سبک رایج گلیم بافته میشود و نقشها را با گره کامل قالی میبافند. همین مسئله باعث برجسته شدن طرح و نقشها میشود و جلوهی زیبایی ایجاد میکند.
به عنوان یک نمونهی دیگر از هنر ایلامی میتوان به نمدمالی اشاره کرد. با توجه به رواج دامداری در این استان، مادهی اولیه نمد، یعنی پشم گوسفند، همیشه در دسترس است. زیرانداز، کلاه و پالتوی نمدی حاصل کار نمدمالان است.
اِحرامیبافی نیز یکی از هنرهای عشایر و روستاییان ایلام است. پارچههایی با طرحها و رنگهای ملایم که از ترکیب پشم و پنبه بافته میشوند. احرامی در گذشته بیشتر به عنوان سجاده استفاده میشد، اما اکنون جنبهی تزئینی نیز پیدا کرده است و به عنوان رومیزی یا دیوارکوب هم از آن استفاده میشود.
آداب و رسوم
یکی از سنتهای مهم استان ایلام مراسم جشن شب یلدا است. قبل از شروع جشن خانمها در کنار هم جمع میشوند و شیرینیهای محلی میپزند. شب جشن نیز همه در خانههای بزرگان فامیل جمع میشوند، به قصهها گوش میکنند یا به بازیهای محلی مانند پرقوچ (گل یا پوچ) و چیزان میپردازند.
یکی از عقاید رایج مردم منطقه این است که هرکس شب یلدا بخوابد، تا آخر سال همیشه خواب میماند و از کار عقب میافتد.
منبع: ویزیت ایران
خرید و قیمت دیوارکوب سفالی و چوبی در ایلام
